Návod pro Ubuntu Linux (sestaveno pro verzi 10.04 LTS) vznikl za přispění studenta Stratose Zerdaloglu, kterému tímto děkujeme za spolupráci. Zároveň upozorňujeme, že pro operační systémy Ubuntu Linux není prováděna podpora ze strany systémových integrátorů při nastavování připojení a nastavení je ponecháno plně na uživatelích. Obdobný postup lze využít i na populární linuxové distribuci Linux Mint s grafickým prostředím Gnome.

Ubuntu patří k nejpoužívanějším distribucím u nás a v posledních letech zažívá velký rozmach. Je založená na stabilní distribuci Debian a má širokou komunitní podporu. Nové verze distribuce Ubuntu vychází v pravidelných půlročních cyklech. Ubuntu lze získat v různých derivátech - např. Edu-buntu, Kubuntu, Xubuntu apod.) Ubuntu používá jako výchozí grafické prostředí Gnome.

Úvodní postup je obdobný jako u návodu pro systém Windows. Je třeba se připojit k síti Faro-Free vygenerovat certifikát (pro Linux), stáhnout a následně importovat postupně kořenový a uživatelský certifikát typu PEM.

V hlavním panelu otevřete manažer bezdrátových sítí a připojte se k síti faro-free.

Po přihlášení do Osobní administrativy v Technologie a jejich správa vybereme položku Certifikát bezdrátové sítě (Eduroam). Stáhněte kořenový certifikát a vygenerujte heslo k uživatelskému certifikátu pro OS Linux typu PEM a následně uložte oba certifikáty do libovolného adresáře. Opět vstupte do dialogu pro bezdrátové sítě a klepněte na síť Eduroam.

Nastavte potřebné údaje dle následujícího obrázku. Je třeba zvolit zabezpečení typu WPA & WPA2 Enterprise, ověření TLS. Do pole identita vepište login@mendelu.cz. Importujte uživatelský a kořenový certifikát. Uživatelský certifikát vložte také do položky Soukromý klíč. Jako heslo soukromého klíče použijte vygenerenované heslo pro uživatelský certifikát, které jste získali z informačního systému. Poté klepněte na tlačítko Připojit.

Nyní jste připojeni k síti eduroam.

Nyní nám již nic nebrání otevřít si náš oblíbený internetový prohlížeč a využívat služeb internetu. Kromě služby WWW, můžeme využívat i dalších internetových služeb jako např. SSH, TELNET, SMTP, POP3, FTP atd. Při spojení do sítě Internet není přidělována veřejná IP adresa. Návod lze pravděpodobně použít i pro starší vydání Ubuntu.